Bislett Games

Bislett Games, eller Bislett Games Bislett Games fra og med 2016 , er et friidrettsstevne arrangert årlig på Bislett stadion i Oslo i bydelen St. Hanshaugen. Stevnet har blitt arrangert hvert år siden 1966, og i 2015 hadde de sitt 50-årsjubileum. Det regnes for å være Norges største internasjonale idrettsarrangement, og er en del av Diamond league serien innen friidrett og er det sjette stevnet.

Historien om Bislett Games

Opptakten til den årlige tradisjonen startet med EM i friidrett i 1946. En rekke stevner ble holdt, deriblant Høst-lekene og Oslo-lekene. Stevnene satte og holder fremdeles en rekke verdensrekorder, selv om de i starten slet økonomisk. For de fleste er trolig australieren Ron Clarke sin verdensrekord på 10 000 meteren fra 1965 fastbrent i minnet, selv om Bislett Games offisielt ikke startet før året etter. Likevel er det ingen tvil om at de fleste fra den eldre generasjon ville tippet store penger på australieren dersom en reise tilbake i tid var mulig.

Andre kjente verdensrekorder er norske Trine Hattestad sin verdensrekord i spydkast fra 2000, norske Ingrid Kristiansen sin verdensrekord i 10 000 meter og den nyeste verdensrekorden fra Bislett Games holdt av etiopiske Tirunesh Dibaba på 5000 meter for kvinner. Historien viser med andre ord at det kan lønne seg å tippe på norske utøvere.

Bislett stadion blir ny

Frem til 2004 hadde Bislett stadion stått uendret siden OL i 1952. Manglende vedlikehold førte til at det ble vedtatt å bygge ny stadion, og i 1995 vant det danske arkitektfirmaet C. F. Møllers arkitektkonkurransen om byggingen av ny stadion. Byggearbeidet startet i 2004 og nye Bislett Stadion sto ferdig i 2005, med en kapasitet på 15.100 tilskuere. Grunnet byggearbeidet i 2004-2005 ble stevnet avholdt i Bergen. Dette er det eneste året stevnet er holdt et annet sted. Prosessen frem til utbyggingen var alt annet en simpel, da en rekke naboer reagerte på riving av den gamle anlegget. Store deler av den gamle stadion tribunen ble knust og brukt til å fylle grunnen under det nye anlegget. Slik ble på mange måter historien, kvaliteten og atmosfæren fra det gamle anlegget bevart.